De beste tips als je vis gaat kopen

Een lekker visje gaat er altijd wel in. Het maakt niet uit of dat je nu gewoon thuis bent of op vakantie, zo nu en dan heb je er gewoon trek in. Omdat vis best wel een gevoelig product is zijn er een aantal dingen waarop je moet letten voordat je ook daadwerkelijk tot kopen gaat. Wil je weten welke dingen dit zijn? Aan het einde van dit artikel weet jij precies hoe het zit.

Koop je hele vis of filets?

Bij een viswinkel of een viskraam kun je vaak kiezen of dat je hele vis koopt of filets. Een hele vis noemen ze ook wel een ronde vis. Dit wil zeggen dat het de vis is zoals deze uit het water komt. Alles zit er dan nog aan zoals de schubben en de kop maar ook de darmen en dergelijke zitten er nog in.

Omdat er met een ronde of hele vis nog niets is gebeurd is deze vaak goedkoper dan wanneer je filets koopt. Andersom kan het ook gebeuren. Het ligt er heel erg aan welke vis dat je neemt.

Hoe zie je dat een vis vers is?

Er zijn een aantal kenmerken waaraan je kunt zien dat een vis vers is. Zo heeft een verse vis heldere ogen en zijn de kieuwen helderrood of kastanjebruin van kleur. De geur van de vis is een verse ziltige geur. Het vlees van de vis is zacht en zeker niet sponsachtig. Ook moeten de schubben nog intact zijn. De filets van een verse vis moeten glanzend en vochtig zijn en heb je een hele vis dan moeten de holtes niet verkleurd en schoon zijn.

Zet je zintuigen aan

Als je verse vis gaat kopen zet je al je zintuigen aan. Een van de meest belangrijke zintuigen is de geur. Wanneer je vis echt ruikt naar vis dan is deze niet vers. Ruik je de geur van de zee? Dan is de vis wel vers. De huid van de vis moet mooi stevig en plakkerig zijn, de schubben moeten stevig aanvoelen en de vinnen en de staart wat vochtig.

Untitled design - 2022-10-21T153742.476
Untitled design - 2022-10-21T153828.702

Wanneer heb je slechte vis?

Je hebt slechte vis wanneer je een visachtige oude geur ruikt of de filets van de vis sponsachtig aanvoelen of kapot zijn. Zijn de ogen van de vis droog of kapot? Laat die dan alsjeblieft liggen want dan is die vis niet vers! Dit geldt ook wanneer je ziet dat de buikholte verkleurd is en de kieuwen grijs of donker zijn.