Hoe wordt vis op de visafslag verkocht?

Dat vis wordt gevangen door vissersschepen dat is natuurlijk bekend. Die schepen gaan wanneer ze aan hun quotum zitten terug naar de haven om de vis die ze bij zich hebben te lossen bij de visafslag. Dat is de plek waar de vis die net is gevangen verkocht gaat worden aan de kopers die er hun bod uit mogen brengen.

Hoeveel visafslagen zijn er in Nederland?

In Nederland zijn er nog dertien visafslagen die nog actief zijn. Deze zijn te vinden in Den Helder, Urk, IJmuiden, Den Oever, Scheveningen, Lauwersoog, Breskens, Vlissingen, Yerseke, Harlingen, Colijnsplaat, Zoutkamp en Stellendam.

fishing-boats-and-fishing-net-in-port.jpg
catching-a-big-fish-e1634221627405.jpg

Het schip komt de haven in en dan?

Wanneer het schip een van de havens inkomt en aangemeerd ligt aan de kade wordt de vis naar de koelruimtes gebracht in de afslag. Daar sorteren ze de vis als dat nog niet op het schip is gebeurd. De vissen worden gesorteerd op de grootte van de vis. Een grotere vis is meer waard dan dat een kleine vis is.

Zodra dat de vis is gesorteerd en is gecontroleerd door een keurmeester op de kwaliteit mogen de kopers gaan rondkijken en uit gaan kiezen welke vis ze graag willen kopen. De vis staat in grote kratten klaar zodat de kopers goed kunnen zien wat er allemaal te koop is. De meeste vissoorten worden dan ook per krat verkocht.

Wanneer de kopers alles hebben gezien gaan ze naar een ruimte die de veilingruimte wordt genoemd. Hier begint dan de veilig van de vis. Dat wil zeggen dat de vis gekocht mag worden door de koper die er het meeste voor biedt.

Heeft de koper zijn vis gekocht dan wordt het vanuit de koelruimte in en vrachtwagen geladen. Deze vrachtwagen zijn vrachtwagens die voorzien zijn van koeling. Daarin wordt de vis goed koel gehouden tot het bij de winkel is. Soms moet daar best een stuk voor gereden worden. Als we bijvoorbeeld geen kijken naar Maastricht, daar hebben ze geen haven waar ze vis kunnen kopen maar er zijn daar wel viswinkels.

Van de haven op je bord

Zoals je nu wel hebt gelezen legt de vis dus een heel traject af voordat het uiteindelijk op je bord ligt. Dit is dan ook een van de redenen dat vis over het algemeen wel vrij prijzig is. Er moet dan ook veel gedaan worden voordat de vis bij jou thuis is.