Vis verkopen op de markt, aan welke regels dien je te voldoen?

Ben jij een liefhebber van vis en weet jij er alles over? Heb je er altijd van gedroomd om niet alleen maar vis te eten maar het ook zelf te gaan verkopen? Het starten van een viskraam behoort dan tot de mogelijkheden. Voordat je begint met de verkoop van vis op de markt zijn er een aantal dingen die je moet weten en regelen. Welke dit zijn dat gaan wij jou nu vertellen.

–         Weersomstandigheden checken en in de gaten houden

–         Het repareren van de netten

Het inkopen van de vis

Wanneer je iets wilt gaan verkopen dan zal je het eerst zelf in moeten gaan kopen voordat je dat kunt gaan doen. Je moet dus eerst een leverancier zoeken of een groothandel waar je dit kunt doen. Je kunt ook de vis rechtstreeks bij de visafslag gaan kopen. Verser dan vers kun jij je inkopen niet doen.

Regel je marktvergunning

Wanneer je op de markt wilt gaan staan dan heb je een marktvergunning nodig. Deze marktvergunning kun je aanvragen bij de gemeente waar jij op de markt wilt gaan staan. Wil jij op de markt gaan staan in Schiedam dan zul je in de gemeente Schiedam een vergunning aan moeten vragen. Wil jij in Tiel op de markt staan dan zul je dat daar moeten doen.

Heb jij de vergunning gekregen dan moet je marktgeld gaan betalen voor de standplaats op de markt. Dit tarief is per gemeente verschillend want ze mogen deze zelf bepalen. De grootte van de marktkraam is daarop ook van invloed. De kraam die jij hebt moet voldoen aan allerlei veiligheidseisen.

Een standplaatsvergunning

Heb je helemaal geen zin om op een vaste markt te staan maar wil jij op andere plekken met een foodtruck je vis verkopen dan heb je een standplaatsvergunning nodig. Dit is een vergunning die door de gemeente wordt uitgegeven maar wel op een plek die door de gemeente aangewezen is. Er zijn per gemeente maar een bepaald aantal plekken.

Het voedselveiligheidsplan

Omdat je etenswaren verkoopt moet je voldoen aan de voedselveiligheidseisen. Deze eisen zijn van de HACCP. De regels die hieronder vallen zijn streng maar dat is wel terecht. Je moet alle regels die er zijn beschrijven in een voedselveiligheidsplan. Het NVWA heeft een checklist die je hiervoor kunt gebruiken zodat je niets vergeet.

Je zult nu wel in de gaten hebben dat je best nog wel wat moet regelen voordat jij je vis op de markt of in een kraam mag gaan verkopen. Heb je deze zaken allemaal op orde dan mag jij gaan beginnen met de verkoop in je eigen viskraam.